onsdag 21. mars 2012

Scrappehuset - minikurs i selvlaget smashbokFørst og fremst må jeg få takke for tilliten ved å bli spurt om å bidra til Scrappehuset! Veldig hyggelig!

Jeg har laget en "smashbok" fra bunnen av. Valgte å lage en bok som jeg skal bruke til notater, bilder, scrap og minner til kommende båtsesong.
Jeg synes det er veldig koselig å ha en slik bok å bla i når sesongen er over. Er det f.eks. diskusjoner om hvordan været var den sommeren, kan jeg bare bla opp i boka mi;)


Jeg har valgt å bruke de flotte maritime mønsterarkene fra Maja Design. Ekstra stas er det siden motivene er hentet fra nettopp den skjærgården vi som oftest tilbringer ferieukene.Her er noen av stemplene jeg har brukt. Alle disse kommer fra Tim Holtz
Til permer har jeg brukt kartong som jeg har fått når jeg bestiller mønsterark. Ellers bruker jeg ofte kartongen bak på skisseblokker o.l. Jeg har kuttet til to biter på 6 x 8 " til permene,
og en på 6 x 1 7/8" til rygg.
Jeg bruker Binder ring fra Tim Holtz for å få satt inn sidene i boka.

                                                                                                                                                                                  
 Her har jeg kuttet til to paneler på 7 x 9" som jeg skal kle utsiden av permene med.


Jeg har på dobbeltsidig tape på begge sidene av permene. Jeg bruker den fra Biltema som sitter veldig godt samtidig som den gir en liten "angrefrist" ;)


Deretter klipper jeg av hjørnene og lar det stå igjen ca 1/8" for å dekke hjørnene.Det er lurt å prege kantene med en pregekniv for å få fine bretter rundt kantene på permen.For å skjule eventuelle små glipper i hjørnene kan det være smart å gå over pappen med en stempelsverte i samme farge som mønsterarket.


Dette skal bli innsidene av permene. Panelene er kuttet i samme mål som permen; 6 x 8".Jeg har brukt Distressputer i fargene Chipped Sapphire og Brushed Corduroy til å sverte kantene med.
Her er omslaget på utsiden festet til pappen, og jeg har brukt den blå puten på kantene.


Her har jeg festet mønsterarket på innsiden av permen og midtstykket. Svertet kantene med Distress Ink Brushed Corduroy.


Jeg har målt ut hvor hullene skal være i forhold til Binder ringen, og merket av med en blyant. Deretter kutter jeg hull med en Crop-a-dile-tang.Binder ringen er festet til midtstykket med brads som følger med i pakken. Greit å få strammet disse godt til slik at den ikke blir slingrete.


Som bokrygg for å feste midtstykket til permene har jeg valgt å bruke Sticky Back Canvas fra Claudine Helmut. Jeg har kuttet til en bit på 6 x 6" og farget den med Distress Stain i fargen Fired Brick.


Midtstykket er festet til canvasen som har lim på baksiden. Jeg kuttet til et par smale striper av mønsterpapiret som jeg festet inntil midtstykket. Dette fordi det må være en liten glippe mellom midtstykket og permene for å få lukket igjen permene.Her har jeg festet permene sammen med midtstykket. Kan også se den blå lille stripa med mønsterark i glippa som er på ca. 1/8".                                     Slik blir boken på innsiden når den er ferdig sammensatt.Og slik ble den på utsiden.Har latt canvasen være litt ujevn i innfargingen fordi jeg ønsker et litt røft uttrykk. I tillegg til å bruke canvas i ryggen har jeg stanset ut navnet på båten, årstall og noen stjerner i samme materiale.


                                                                           Ryggen.Jeg synes det er flott når ting matcher, og det er derfor jeg elsker alle Tim Holtzproduktene som du får i samme farger i mange forskjellige remedier. Her har jeg lagd mine egne matchende hullforsterkere av noen vanlig hvite billige fra Biltema. Jeg har brukt et tekststempel med veldig liten skrift, og i litt grungestil fra en av stempelplatene til Tim Holtz. Jeg har brukt Distress Ink i fargen Fired Brick som jeg også brukte på canvasen, men da med Distress Stain.
   

Her har jeg kuttet til et av arkene i boken i størrelsen 7,5 x 5 7/8". Dette er den største siden som jeg har brukt for å få den til å holde seg innenfor permene når boka lukkes.


Første siden hvor jeg først har sydd på en lomme. Jeg har svertet kantene røft for å få en mer vintage, slitt look som jeg synes passer bra til prosjektet. Har også brukt Distress Crackle Paint Picket Fence hist og her.
Sliter litt med symaskinen min, men her hvor uttrykket skal være litt sleivete gjør det ikke noe om sømmen ikke er perfekt;) Puttet et par craft tags i lommen. Disse har jeg svertet med Distress Ink Fired Brick. Brukt hullforsterkerne som jeg har stemplet på selv på alle sidene, samt på de fleste tags. Synes det passet godt med twines i tagene til det maritime.

Jeg har laminert et bilde av båten vår, og også lagd en lomme av denne. Da ble det plass til en ekstra tag.  Jeg har for vane å ta vare å det meste, og liker å bruke slike "cutoff"-striper som dekorasjon. Her har jeg brukt en fra arkserien med anker og stjerner på samt teksten "Drop the Anchor" som er navnet på et av arkene ;) Festet et metallkjede med et anheng på med teksten "LIFE" på i selve Binderringen.

 

På baksiden har jeg sydd på en tag i craft som jeg har stemplet med et stempel med årringer på fra Tim Holtz. Svertet godt i kantene.  Jeg tar som sagt vare på det meste, og her har jeg delt en klestag fra Jean Paul som skal brukes til tekst. Den var maritim og fin, og satt vel på et klesplagg som ofte brukes ombord;)


Neste ark er ganske enkelt, og stripene skal brukes som skrivelinjer. Har limt på en "cutoff"-stripe fra et av arkene.  Lagde en tab med en punch, og limte på teksten som er navnet på et av arkene.Stjerner er jo maritimt, og i tillegg til stjernene på arket har jeg malt på en stor stjerne med Distress Stain Picket Fence. Tenkte å ha tekst i den. Jeg har lagd den ved hjelp av en mal som jeg fikk da jeg stanset ut stjerner i kraftkartong. Pleier ofte å ta vare på slike rester som er fine å bruke til masker;)På baksiden har jeg festet en passende tag som jeg har sydd i kantene. Været er jo noe som vi er svært opptatt av til sjøs;) Har puttet opp i en tag for plass til mer journaling. Ved en feiltakelse tok jeg først hull i feil ende på arket. Men fant ut at jeg ville beholde det sånn. Satt på hullforsterker og knyttet fast litt twine til dekor.

Jeg har lagd arkene i litt forskjellig størrelse for å få et litt uvørent preg over hele albumet. Her en enkel side hvor jeg bare har lagd en lomme ved å brette opp deler av baksiden og sydd en søm. Jeg tar vare på masse minner fra turene våre - alt fra billetter fra havneavgifter til brosjyrer, kvitteringer osv. Derfor ønsker jeg å ha litt plass å lime litt av dette på lommene. Blir derfor ikke så mye pynt.


På baksiden har jeg limt på en lomme med tag fra Melissa Frances. Utenpå har jeg brukt et tekststempel fra Tim Holtz. Lagd en lomme til en tag for ekstra skriveplass. 


De neste sidene er egentlig et eget lite "album" laget av to gråpapirposer. Har brukt klaffene som små sider, og lagd lommer under alle panelene som er sydd i kantene. Også lagd egne tags med tabs som jeg har kuttet ut av mønsterark med en punch.Her er den lille klaffen åpnet, og på undersiden ble det en liten lomme med plass til en tag. En større tag som jeg har laget ligger bak mønsterarket med fyrlyktene.


Her er de neste to sidene. Sydde fast noen bånd i passende farger for å holde på plass en tag. På andre siden sydde jeg på et lerretsbånd som jeg har farget inn med Distress Stain Fired Brick og stemplet på et stempel med tall fra Tim Holtz. Båndet ble festet til en craftkartongbit som jeg har punchet med en kantpunch fra Martha Stewart. Sydde dette fast til panelet slik at jeg fikk puttet inn en tag.
De store tagene jeg har laget i kraftkartong er farget med Distress Stain Picket Fence i kantene og tegnet på litt uvørent linjer med brun Zigwriter.


Her er klaffen løftet opp. Sydde på et "bånd" av en "cutoff"-stripe for å få feste til nok en tag. Bak mønsterpanelet er en selvlaget større tag som på forrige bilde.På neste side har jeg limt på et panel som jeg har lagd en lomme av. Bak har jeg puttet en tag i craft som jeg har malt på stjerner med Distress Stain Picket Fence ved hjelp av selvlaget sjablong. Lagde en lukkemekanisme av to knapper som ble sydd fast til stjerner i kraftkartong. Brukt en vokset tråd til å lukke med. Pyntet til slutt med noen stjerner i den fargede canvasen.


Her er lomma åpnet. Har lagd lommer på innsidene med plass til tags. De små tagsene med tekststempler fra Tim Holtz er panler som man tar ut fra slike passpartoutkort. På baksidene er det plass til notater. Har pyntet opp litt med stjerner i craftkartong som jeg har kuttet ut med Spellbindersdies. Disse er også malt litt i kantene med Distress Stain Picket Fence og tegnet opp røft med brun tusj. Tenkte å ha litt tekst på stjernene.


Og slik er baksiden av arket. Her har jeg lagd en lomme med plass til et par tags. utenpå lomma har jeg lagd et lite "belte" av craftkartong som er punchet med kantpunch og malt med Distress Stain i kantene. Har sydd den på lomma i sidene slik at jeg kan putte et par tag av ulike slag i.

 

På denne siden har jeg sprettet av lomma på olabuksa som jeg også har brukt til trekk på boka. Limt på en canvasstjerne og puttet oppi en tag. Plass til en del minner i tillegg oppi denne. Knyttet en litt grov hyssing i tagen og i hullene på siden.


På baksiden som foreløpig er siste side i boka har jeg laminert et bilde av solsenga med teppe og puter som passet til arkene;) Pyntet med en canvasstjerne. Lagde en lomme av det laminerte bildet, og puttet opp en klestag med teksten "A woman true to the Sea" :) Noen ganger har man flaks med det man tar vare på! Limte også på en cut-offstripe nederst på kanten. Har også brukt cracklepaint og stempelsverte på arket.

Boka kan utvides med flere sider etterhvert som behovet måtte oppstå. Derfor er det greit å bruke Binder ring.For at boka skal holde seg litt bedre valgte jeg å sy en trekk til den av en gammel olabukse. Sydde først en lomme til å putte permene inni, og så sydde jeg på det øverste av buksa som pynt utenpå. Jeg har skrevet navnet på båten med Liquid Pearls. Sydd røffe sømmer med rød sikksakksøm. Har også frynset opp litt i kantene, men vil gjerne ha litt mer etterhvert. Lukkemekanismen på trekket er bukseknappen - lettvint og greit. Valgte å la glidelåsen være åpne. Fant også en passende klestag å putte i klokkelomma.

  

Lagde et anheng av forskjellige metallpynt som ble festet i beltestroppen sammen med tagen og en hyssingstump.


Her er baksiden av boka hvor jeg har puttet opp i en rund tag av Bazzill som jeg har tegnet på litt uvørne streker rundt kanten og limt på en hullforsterker. I restene av en av baklommene har jeg puttet opp i en hvit penn og en Smashpenn som har lim i den ene enden og tusj i den andre enden. Da kan man lime inn minner og skrive der og da.

Jeg har tidligere også lagd en smash-/idèbok til et husoppussingsprosjekt. Der lagde jeg flere og andre løsninger. I det prosjektet brukte jeg også mer restepapir og forskjellige stempler bl.a. Den kan du finne HER.

Tusen takk for at jeg fikk bidra her, og håper at boka mi kan være til inspirasjon!

14 kommentarer:

 1. Tusen takk for i helgen, Mette!
  Og denne boka.... jeg bøyer meg i støvet1 SÅÅÅÅ utrolig stilig! Her har du virkelig jobbet, altså1 OMG sier jeg bare altså!
  klems

  SvarSlett
 2. Dette var jo bare kjempestilig, også så inspirerende. Digger den :)

  SvarSlett
 3. Wow!! Så stilig! Flott tutorial!
  Herlig med olabuksen...me like ♥
  Klem..klem..

  SvarSlett
 4. Fy søren Mette!!
  Dette var bare RÅ kult!
  SÅ mange stilige detaljer, dette har vært en jobb ja, men så herlig det blir å fylle ut alle dine detaljer fra kos på sjøen.
  'How cool is that!?!' sier jeg bare :OD
  Jeg synes selveste Tim'ern bør vudere å sponser deg ;O))
  Er på vei til å lage en slik selv nå jeg, takk for inspirasjonen og tips.
  Boken vil jeg se i real life en gang, bae så at det er sagt!
  Klem N xx

  SvarSlett
 5. For en flott bok du har lagd, så gjennomført i motiver hele vegen. Og så tøff den er... Knallfin! Klem fra Anne Lise :-))

  SvarSlett
 6. Stilig! Denne falt i smak her, kunne vært kult å lage sin egen lille albumbok! :) Det er en stund siden jeg var bloggaktiv, det er ikke det at ikke lysten er der, men så mye annet å tenke på for tiden! Ha en fin torsdag! :) Klem, Hege

  SvarSlett
 7. Å du godeste, Mette, for en SMASHING flott bok:))) Du er helt utrolig flink - SÅ forseggjort og med alle de detaljene! Denne var råfin! Jeg er enig med Nina Maculay - denne skulle Timmer'n ha sett - da vil han bli overbegeistret:) Elsker det du har gjort med olabukselommer og brukt selve buksa utenpå albumet. Som vanlig bøyer jeg meg i støvet for deg - og tar bølgen:) KLEM

  SvarSlett
 8. Forresten utrolig fin bloggen din har blitt - har ikke sett at du har fornyet deg. Den fonten du har her på kommentarene er jo SÅ fin:)

  SvarSlett
 9. WOW.. FANTASTISK BOK!! For en jobb.. Måtte følge bilde for bilde..Å så mange Detaljer.. WOW WOW WOW... Søkkimponert... Denne må jo være morsom å ha i båten.. Med noen ekstra ark i.. For gjester å skrive en hilsen i.. -Å for en lekker båt dere har.. sukk.. :o)..
  Fantastiske Detajer. Og flott steg for steg..
  Må nok tilbake å se på denne engang.. :o)

  SvarSlett
 10. Helt utrolig, fantastisk flott, Mette!! Massevis av lekre detaljer og farger, og gjennomføringen og teknikkene er som vanlig imponerende! Kjempekult med olabuksen :-) Jeg gir meg helt over, jeg!

  Og tusen takk for tipset om Binder rings! Det har jeg nemlig vært på jakt etter en god stund, men visste ikke hva det het, så jeg slet litt *ler*

  Og jeg slutter meg til kommentaren om bloggen din, den er kjempefin, både fonter og design for øvrig :-)

  Det passer dessverre ikke for meg i morgen, men vi ses neste gang!

  SvarSlett
 11. Wow!! Dette albumet var fantastisk!!! Så mange flotte detaljer og elementer. Jeg digger slike minialbum og takker så mye for inspirasjon!!

  SvarSlett
 12. Dette er altså helt fantastisk Mette!!! Bøyer meg i støvet for dette er noe av det tøffeste og flotteste jeg har sett!! Så herlig med arkene til tema (og for ikke å snakke om putene :D )
  Veldig flott tutorial du har laget!
  Og rød søm på blå dongeri var tøft altså!

  SvarSlett
 13. Wow, utrolig inspirerende! :)
  Blir helt sjokkert over at det er mulig å være så kreativ!

  SvarSlett
 14. Dette var en veldig flott bok!!

  SvarSlett

Tusen takk for at du tar deg tid til å besøke meg og legge igjen en kommentar i bloggen min! Det setter jeg stor pris på <3